Slaperig rijden
Slaperig rijden

Video: Slaperig rijden

Video: Slaperig rijden
Video: Tips tegen slaperig rijden 2023, December
Anonim

Met de feestdagen hier officieel, komen veel mensen te laat op verschillende feestjes en shopping-excursies. Meer mensen hebben slaapgebrek en zijn 's avonds laat onderweg om familie en vrienden te bezoeken.

Ondanks de wijdverspreide kennis dat slaap noodzakelijk is om te presteren in ons dagelijks leven, zijn we helaas een land dat door slaap is beroofd. De meeste slaperige rijincidenten vinden plaats tussen middernacht en 6 uur s'morgens, wanneer we biologisch geprogrammeerd zijn om te slapen - een tijd waarin er meer mensen onderweg zijn tijdens het vakantieseizoen. KOLOM: Heb je een slaapstoornis? Verkrijg eerst de feiten over slaperig rijden (uit de peilingen van de National Sleep Foundation in 2002 en 2005):

  1. In het afgelopen jaar hebben de meeste volwassen bestuurders een voertuig gereden terwijl ze slaperig waren (60 procent - hetzelfde aantal als YouBeauty-lezers!).
  2. Een derde van de volwassen bestuurders heeft dat eigenlijk in slaap gevallen aan het stuur. Dertien procent van deze groep geeft toe te dutten tijdens het rijden minstens een keer per maand.
  3. Tieners en volwassenen tussen 18 en 29 jaar lopen meer slaperigheid dan andere leeftijdsgroepen.
  4. Mannen hebben meer kans dan vrouwen om slaperig te rijden (56% van de mannen, 45% van de vrouwen).
  5. Volwassenen met kinderen in het huishouden hebben meer kans slaperig te zijn dan kinderen zonder kinderen (59 procent versus 45 procent).

Slaperigheid en slaapgebrek zijn herhaaldelijk in verband gebracht met problemen met oordeel, reactietijd, kortetermijngeheugen,

aandacht, concentratie en alertheid. Het kan ook korte "microslaap" -afleveringen veroorzaken die 2-3 seconden duren, waarbij de bestuurder niet weet dat het zelfs gebeurd is. 17 uur wakker wakker worden leidt tot een verminderde prestatie, gelijk aan 0,05% bloedalcoholgehalte (0,08% of meer wordt beschouwd als wettelijk bedwelmd ). Na 24 uur op rij wakker te zijn, is de rijprestatie gelijk aan iemand met een alcoholgehalte in het bloed van 0,10%. Loopt u risico op slaperig rijden? Veel voorkomende risicofactoren zijn: slaapgebrek, lange afstanden, nachtelijke ritten, werkweek van meer dan 60 uur, jetlag, alcohol, lange, donkere of saaie wegen. Overweeg ook om het even welke sederende medicijnen die u neemt, inclusief antihistaminica, koude medicijnen en antidepressiva. Als u geen van deze risicofactoren tegenkomt, zijn er manieren om te bepalen of u niet moet autorijden. Deze waarschuwingssignalen zijn: de radio opendraaien, het raam naar beneden rollen, dagdromen, je ogen wrijven, geeuwen, over rijstroken rijden, ontbrekende uitgangen, moeite met scherpstellen. Als je je afvraagt of je al alert genoeg bent, kun je het beste niet rijden. Wat kan worden gedaan om uw alertheid tijdens het rijden te vergroten? Er zijn een aantal nuttige technieken die uw risico op slaperig rijden kunnen verminderen. Zorg ervoor dat je elke nacht voldoende slaapt voor de week voorafgaand aan je roadtrip of late night out.Brief dutjes (15-20 minuten tops) zijn ook nuttig. Een dutje langer dan 20 minuten kan je doen ontwaken in een slaperige toestand. Neem indien mogelijk even een dutje vlak voordat u vertrekt. Als dat niet mogelijk is, schema in een rustpauze om de 100 mijl of 2 uur. Vermijd alcohol en kalmerende medicijnen en laat iemand met je meegaan om de rit op te splitsen. Als u tijdens het rijden slaperig begint te worden, stopt u gewoon met rijden. Trek aan de volgende uitgang of rustplaats (ergens veilig!) En doe een korte dutje. Een bijzonder nuttige strategie kan zijn om cafeïne te combineren met een dutje. Cafeïne duurt 30 minuten om de bloedbaan te betreden, dus een dutje van 15-20 minuten na het gebruik van cafeïne zorgt voor de voordelen van beide methoden. Hoewel veel mensen het proberen, zijn het afrollen van de ramen en het oplopen van het radio volume niet erg handig in het bestrijden van slaperigheid. Maak van slapen een prioriteit en heb een veilig, gezond en gelukkig vakantieseizoen! Cafeïnehoudende koffie: verrassende voordelen

Aanbevolen: