Het ABC van Emotionele Intelligentie
Het ABC van Emotionele Intelligentie

Video: Het ABC van Emotionele Intelligentie

Video: Het ABC van Emotionele Intelligentie
Video: The ABC's of Emotional Intelligence 2023, December
Anonim

Als het lente is, merk ik dat ik nadenk over wat een verschil een verandering van omgeving of seizoen kan maken voor de stemming. We worden vaak beïnvloed door externe omstandigheden of situaties. Soms maakt de wereld ons een goed gevoel, andere tijden, niet zo veel. Hoe kunnen we onszelf veranderen en hoe we ons voelen, ongeacht wat er om ons heen gebeurt? De lente is geweldig, maar wat kun je doen in de winter? Het antwoord daarop valt onder het rijk van Emotionele Intelligentie (EI). MEER: Hoe om te gaan met een seizoensgebonden affectieve stoornisEI verwijst naar het vermogen om emotionele toestanden te herkennen, evalueren en beïnvloeden. Met een hoge EI kunnen mensen hun gevoelens beter beheren, terwijl ze tegelijkertijd gevoelig zijn voor de emotionele behoeften van anderen. Wanneer u de emotionele inhoud kunt volgen, kunt u vaardigheden verzamelen om onderscheid te maken welke emoties nuttig zijn in de juiste situaties. Het gebruik van deze informatie kan aanwijzingen bieden waaraan gevoelens nodig zijn om op het juiste moment in de juiste mate het juiste te zeggen voor de juiste persoon en op de juiste manier (pff!). Aristoteles zelf zei dat deze vaardigheid niet gemakkelijk te beheersen was. Maar als we het ontwikkelen, kunnen de resultaten dramatisch zijn. Met een hoge EI heb je geen veer nodig om rond te komen om je een goed gevoel te geven.Dan Goleman, Ph.D., psycholoog en auteur van het historische boek Emotionele Intelligentie, zegt dat het hebben van een hoge EI een betere voorspeller is van succes in alles - relaties, werk, school, zelfs gezondheid - dan een hoog IQ hebben. Emotionele Intelligentie stelt de kenmerken samen van mensen die uitblinken in het echte leven: emotioneel bewustzijn, zelfbeheersing, doorzettingsvermogen, enthousiasme en motivatie, empathie en sociale behendigheid. Het goede nieuws is dat hoewel sommige mensen worden geboren en gezegend met een hoog niveau van EI, de meeste iedereen kan er beter in worden. MEER: Kan pessimisme je echt gezonder maken? Dit is een van mijn banen als gezondheidscoach bij Miraval Resort and Spa. Ik geef een cursus die een reeks fundamentele praktijken biedt om de emotionele intelligentie te verbeteren. Ik noem ze het ABC van EI. Elke emotie heeft een reeks stappen of patronen om vorm te geven en het in een gevoel te vormen. Het zijn deze patronen die onze staat bepalen, en wat nog belangrijker is, de beslissingen die we nemen wanneer we ons zo voelen. Wanneer we onze gevoelens kunnen begrijpen en leren deze stappen te manipuleren, kunnen we onze staat optimaliseren en verbeteren wat we doen. Dit is Emotionele Intelligentie. Hier zijn de belangrijkste ingrediënten om je EI te verbeteren:

  • Geef het de juiste naam.De eerste stap in het begrijpen van emoties is om ze waar te nemen en te identificeren. Het benoemen van een gevoel kan een deel van de hersenen activeren dat de amygdala onderdrukt, de emotionele geheugenbank van de hersenen die de intensiteit van negatieve emotionele toestanden snel kan verhogen. Vraag jezelf: Hoe voel ik me?
  • Let op.We reageren emotioneel op dingen die onze aandacht trekken, en waar we ons op richten, bepaalt vaak onze realiteit, of die nu echt is of niet. Het veranderen van onze focus kan onze perceptie en de gevoelens die we hebben als gevolg daarvan veranderen. Als we bijvoorbeeld in de natuur zijn, kan onze focus in een oogwenk veranderen; dat geldt ook voor muziek. Door een andere vraag te stellen die meer kracht geeft, kan onze focus veranderen en een ander resultaat creëren door het te doen.
  • We DOEN gevoelens net zoveel als we ze hebben. Onze lichamen bewegen op een bepaalde manier op basis van hoe we ons voelen. Dit is de reden waarom een wandeling maken of sporten ervoor zorgen dat we ons vaak depressief of angstig voelen. We doen verschillende dingen met onze gezichtsspieren, onze houding, ademhaling en beweging. De simpele daad van glimlachen - echt glimlachen met onze ogen - gedurende 30 seconden kan ons helpen om op een positievere manier op een situatie te reageren. Sterker nog, het blijft hangen, waardoor we ons beter (en langer) gedragen voor iedereen om ons heen.
  • Let op je woorden.De taal die we gebruiken kleurt de inhoud van onze emoties. Wanneer we woorden gebruiken die onze ervaring intensiveren, verhoogt het onze gevoelens. Door negatieve gebeurtenissen met een verhoogde taal te overdrijven, voelen we ons slechter; het verzachten van positieve situaties met zwakke woorden of zinnen ontkracht ons leven en de beslissingen die we nemen.

MEER: Ben je te hard voor jezelf? Door te benoemen hoe we ons voelen, onze aandacht te veranderen, onze lichamen en onze communicatie, kunnen we overschakelen naar een meer empowered emotionele toestand en als gevolg daarvan toegang krijgen tot een breder scala aan beslissingen en gedrag. Dat is de kracht van EI.

Aanbevolen: