Waarom een vrouw liep op een marathon met haar periode vrij bloeden
Waarom een vrouw liep op een marathon met haar periode vrij bloeden

Video: Waarom een vrouw liep op een marathon met haar periode vrij bloeden

Video: Waarom een vrouw liep op een marathon met haar periode vrij bloeden
Video: Hoe is het om als VROUW te dienen in AFGHANISTAN? 2023, Oktober
Anonim

De nacht voor Kiran Gandhi's eerste marathon kreeg ze haar menstruatie en een paar brutale krampen om mee te gaan. Gandhi, een talentvolle 26-jarige die een MBA heeft behaald aan de Harvard Business School en toerde als drummer bij MIA, had nog nooit geoefend tijdens het menstrueren. In een essay waarvoor ze schreef Medium vorige maand die internet in vuur en vlam zette, vertelt Gandhi over het wegen van haar opties:

"Het was absurd om 26,2 mijl af te rennen met een prop katoenmateriaal tussen mijn benen. Bovendien zeggen ze dat chaffing echt is. Ik wist eerlijk gezegd niet wat ik moest doen. Ik wist dat ik het geluk had toegang te hebben tot tampons enz. Om deel uit te maken van een maatschappij die op zijn minst een norm heeft rond periodes. Ik zou beslist kunnen kiezen om deel te nemen aan deze norm ten koste van mijn eigen comfort en het rustig aan te pakken. Maar toen dacht ik … Als er een persoon is waar de maatschappij geen uitwerking op heeft, dan is het een marathonloper. Je kunt een marathonloper niet vertellen om zichzelf op te ruimen of om het comfort van anderen te prioriteren. Tijdens de marathoncursus kon ik kiezen of ik wilde meedoen aan deze norm van schaamte."

Dus Gandhi leidde de Marathon van Londen, alleen geholpen door de hulp van een midol - geen pads of tampons. Ze bloedde vrij (en zichtbaar) door de hele race in een daad van solidariteit met de talloze vrouwen over de hele wereld die niet het geluk hebben toegang te hebben tot vrouwelijke producten. Periodes zijn vaak een bron van schaamte en schaamte in de VS, maar in veel andere delen van de wereld gaan de dingen een grote stap verder. Veel vrouwen worden tijdens hun cyclus in afzondering gedwongen, waarvan wordt verwacht dat ze ongezonde vodden in het geheim gebruiken om hun stroom te beheersen, en die verbieden om te koken of anderen aan te raken tot de menstruatie voorbij is. Voor een groot deel van de vrouw betekent periodes dat je je onzichtbaar voelt, dus op de ochtend van haar marathon ging Gandhi allesbehalve.

Ik moet toegeven dat lopen met bloed dat vrijelijk stroomt klinkt alsof het lichamelijk erg ongemakkelijk zou zijn, misschien meer dan rennen met een maandverband op zijn plaats, maar Gandhi's keuze had effecten dieper dan een paar uur ongemak. Wat vind je van haar gedurfde besluit?

Aanbevolen: