Verlies je jezelf in je relatie? 6 vragen die u zichzelf moet stellen
Verlies je jezelf in je relatie? 6 vragen die u zichzelf moet stellen

Video: Verlies je jezelf in je relatie? 6 vragen die u zichzelf moet stellen

Video: Verlies je jezelf in je relatie? 6 vragen die u zichzelf moet stellen
Video: Wanneer Is Mijn Relatie Echt Voorbij? 3 Signalen 2023, November
Anonim

Deel uitmaken van een gezond, stabiel, ondersteunend paar is een prachtig iets. Het kan ook veel werk zijn; het gaat om inspanning, consciëntieusheid en compromis. Maar het mag nooit betekenen dat je jezelf of wat je in je leven waardeert, in gevaar brengt. Deel uitmaken van een paar, neemt niet de plaats in van jezelf zijn als individu. Helaas verliezen mensen zichzelf vaak in hun relaties, geven te veel en laten los wat ze willen en nodig hebben in het belang van de relatie. Dit kan op kleine, subtiele manieren gebeuren, maar het kan een enorme impact hebben op de gezondheid van je relatie en op je persoonlijke geluk in het algemeen. Het is belangrijk om te herkennen wanneer je zoveel bent gaan toegeven dat je jezelf in de steek laat. Hier is een voorbeeld uit mijn praktijk van een vrouw die, zonder het te beseffen, laat haar verdwalen in haar relatie:

Relaties zijn inherent over twee personen en jouw geluk is ook belangrijk.

Lily en Rob zijn al bijna twee jaar een paar. Ze hebben elkaar ontmoet op het werk en hebben veel vrienden gemeen. Een paar maanden geleden maakten situationele factoren het gemakkelijk om samen te wonen, wat ze deden. Rob heeft vele kwaliteiten die hem een "vangst" maken - hij is succesvol, knap en sociaal. Hoewel Lily ook een 'vangst' is, neemt ze zichzelf niet altijd zo waar en heeft ze geen geluk gehad met eerdere relaties. Ze hadden een leuke relatie voor een tijdje, gericht op gedeelde doelen en socialiseren met grote groepen vrienden en familie. Maar na verloop van tijd ontstonden er een paar moeilijke problemen. (1) Lily heeft de passie van Rob voor buitenactiviteiten nooit gedeeld. Ze maakten een tijdje grapjes over dit verschil en het was geen big deal. Maar ongeveer een jaar geleden begon Rob op Lily te drukken om meer en meer van de dingen te doen die hij leuk vond, terwijl hij weigerde iets te doen waar ze de voorkeur aan gaf. En toen begon hij het aan haar gewicht te binden, door te zeggen dat hij meer tot haar aangetrokken zou zijn als ze wat gewicht zou verliezen en duidelijke teleurstelling zou uiten als ze niet bij elke gelegenheid zou trainen. Hij begon Lily ook te verbieden om met haar vrienden te socializen als het om eten of drinken ging, en toen hij eenmaal een koekje uit haar hand smakte. Dit is het meest flagrante voorbeeld van Rob's neiging om kritisch en controlerend te zijn, maar het was niet beperkt tot dit probleem. (2) Lily ontdekte dat terwijl Rob aangenaam en interessant was en over het algemeen een aardige vent (met uitzondering van hierboven), hij heel weinig vermogen om echt steun te bieden in moeilijke situaties. Hij leek de bewegingen van een 'goede vriend' te doorstaan, maar ze had niet het gevoel dat hij echt warm en zorgzaam voor haar was, of dat hij zich kon inleven in haar gevoelens.

Om een relatie succesvol te laten zijn, is het belangrijk om bewust te zijn van en rekening te houden met de gevoelens van de ander, maar het moet een tweerichtingsverkeer zijn.

In de loop van de tijd begon Lily te beseffen dat de bovenstaande problemen steeds duidelijker en zorgwekkender voor haar werden. En toen gebeurde er iets dat haar uit haar gedachten ontspoordde: Rob nam haar op en vertelde haar dat hij de relatie in twijfel trok. Hij wilde nog niet uit elkaar gaan, maar hij wist niet zeker of zij de juiste persoon voor hem was. Na dat gesprek gebruikte Lily al haar emotionele energie om alles wat ze zeiden en deden te analyseren en uit te zoeken waarom Rob niet gelukkig was, wat ze anders kon doen en of hij haar zou verlaten. Ze vergat alles over haar eigen zorgen over de relatie en richtte haar inspanningen op het voorkomen van een break-up. Dit betrof het uitvoeren van nog meer van de activiteiten die ze niet wilde doen, meer van haar favoriete dingen opgeven en al haar woorden kiezen met het doel Rob te plezieren. Voor het gesprek was Lily zich beginnen te verliezen in de relatie en sommige dingen hadden geen goed gevoel bij haar. Na het gesprek begon ze zich volledig te concentreren op de wensen van Rob en vergat haar eigen percepties. Dit voorbeeld gaat echter over een romantische relatie, jezelf verliezen kan ook voorkomen bij vrienden en familie. Als u al uw tijd besteedt aan afvragen en zich zorgen maken over wat de andere persoon denkt, of al uw beslissingen neemt op basis van hun antwoord, bevindt u zich mogelijk in een dergelijke situatie. Om een relatie succesvol te laten zijn, is het belangrijk om bewust te zijn van en rekening te houden met de gevoelens van de ander, maar het moet een tweerichtingsverkeer zijn. Je moet ook de behoeften van het paar in evenwicht brengen met je eigen individuele behoeften. Doorklikken voor zes tips om te onthouden om aandacht te besteden aan je eigen gevoelens en percepties.

  1. Vraag jezelf af: "Am ik blij met de manier waarop de dingen gaan?"
  2. Bedenk eens hoe vaak u (alleen of samen) activiteiten doet die u leuk vindt. Het antwoord zou niet "nooit" moeten zijn.
  3. Vraag jezelf af of je meer ontspannen bent als je bij de andere persoon bent of niet bij hem of haar.
  4. Bedenk of je je vaker goed of slecht voelt als je samen bent.
  5. Bedenk of je nerveus of angstig bent voordat je de andere persoon ziet - niet de opgewonden soort nerveus, maar boos - nerveus.
  6. Stel jezelf de vraag hoe je je echt (op de lange termijn en op de korte termijn) zou voelen als de relatie zou eindigen. Denk hier echt over na en probeer het in beeld te brengen in plaats van een snel antwoord te geven.

Relaties zijn inherent over twee personen en jouw geluk is ook belangrijk.

Aanbevolen: