Echte lichamen op tv zorgen ervoor dat vrouwen zich slechter voelen, vindt Study
Echte lichamen op tv zorgen ervoor dat vrouwen zich slechter voelen, vindt Study

Video: Echte lichamen op tv zorgen ervoor dat vrouwen zich slechter voelen, vindt Study

Video: Echte lichamen op tv zorgen ervoor dat vrouwen zich slechter voelen, vindt Study
Video: Wat is de impact van een ADHD-diagnose? 2023, September
Anonim

Welk tv-programma is beter voor je lichaamsbeeld: "Hoe ziet het er goed naakt uit", wat echte vrouwen aanmoedigt om van hun lichaam te houden, of "America's Next Top Model", dat jonge, jonge meisjes paraat die in de hoop de volgende Tyra te worden? een no-brainer? Het is niet.

Nieuw onderzoek dat volgend jaar verschijnt in de Journal of Social and Clinical Psychology, komt tot de conclusie dat tv-shows die een positief lichaamsbeeld bevorderen juist het tegenovergestelde effect hebben - een conclusie die de meeste mensen niet zouden verwachten.

MEER: Fat Talk: Sloot deze slechte gewoonte

In de studie werden 120 vrouwelijke studenten ingedeeld in drie groepen: 40 studenten keken naar een tv-show die positief lichaamsbeeld bevorderde (de Britse versie van "How to Look Good Naked"), 40 keken naar een show die het dunne ideaal promootte ("Groot-Brittannië en Ireland's Next Top Model "), en 40 keken naar een neutrale natuurdocumentaire.

QUIZ: Do You Fat Talk? Ontdek het voor een beter lichaamsbeeld.

De onderzoekers onder leiding van YouBeauty Attraction Expert, Viren Swami, Ph.D., maten gemoedsstemming, lichaamsangst en ontevredenheid over lichaamsgewicht vóór en na de proefpersonen die elke show bekeken. De natuurdocumentaire stimuleerde het geluk, "Next Top Model" verlaagde het en "How to Look Good Naked" had geen effect. Maar wat nog belangrijker is, "Hoe ziet het er goed uit Naked" en "Next Top Model" beide aanzienlijk toegenomen lichamelijke angst en ontevredenheid over het lichaamsgewicht.

MEER: Kun je een jaar zonder spiegels gaan?

Toen 'How to Look Good Naked' in de Verenigde Staten in première ging, was het de grootste première-evenement in de geschiedenis van het Lifetime-netwerk. Een lovende kritiek in de New York Times noemde de show "de grootste triomf van cognitieve therapie die reality-televisie ooit heeft voortgebracht" en "een tegengif voor makeover-programma's die ons vlees vertellen, is wat er moet worden gemaakt."

Die lof was goedbedoeld, maar duidelijk een beetje misleid. Het belangrijkste probleem, zegt Swami, is dat shows die een positief lichaamsbeeld bevorderen twee soorten vrouwen definiëren: het dunne model versus de zogenaamde echte vrouw. "Ze construeren een idee van wat het betekent om een echte vrouw te zijn", zegt hij. "De echte vrouw, zeggen ze, verwerpt het dunne ideaal, maar voelt nog steeds de behoefte om aan het lichaam te werken." Met andere woorden, de nadruk ligt nog altijd op aantrekkelijkheid.

Het dunne ideaal, gebruikelijk in de Amerikaanse cultuur en vaak bestudeerd door experts op het gebied van lichaamsbeeld, is het idee dat dunheid een noodzakelijke voorwaarde is voor aantrekkelijkheid, maar ook voor succes, geluk of sociale waarde. Op het lichaam gerichte shows kunnen vergelijkbare waarden versterken, zelfs als dat niet de bedoeling is.

MEER: Foto's van echte vrouwen kunnen schadelijker zijn dan nuttig

Over 'Hoe ziet het er goed naakt uit', doet gastheer Carson Kressley, vooral bekend van 'Queer Eye for the Straight Guy', precies dat. Hij introduceert vrouwen alsof hun lichaamsbeeld een kernattribuut is ("vrouw, moeder en lichaam-loather, Kelly"); helpt vrouwen er slanker uit te zien (door bijvoorbeeld de juiste beha te vinden om vetrollen te verbergen); en onbewust vrouwen als lichamen in plaats van mensen werpt (belichaamd, in een van de vele voorbeelden, door een gigantisch reclamebord van een naakte deelnemer, die leest: "Wat denk je van dit lichaam?"). Hoewel de intentie groot is, ondermijnen de methoden van de show zijn boodschap.

"Omdat de focus op het lichaam ligt, word je je meer bewust van je eigen zorgen en hoe je je voelt over je lichaam", zegt Swami. "De vrouwen [over 'Hoe goed er naakt uitzien'] hebben allemaal problemen met hun lichaam en proberen ze te verbeteren. De impliciete suggestie is dat je hetzelfde zou moeten doen."

MEER: De Spirit Junkie is gehecht aan het liefhebben van je lichaam. Dat smeekt de vraag: zijn soortgelijke goedbedoelende shows, zoals talk-make-overafleveringen, NBC's "The Biggest Loser" of TLC's "What Not To Wear", die fitness en mode gebruiken om het zelfvertrouwen te vergroten, ook meer kwaad doen dan goed doen?

Helaas voor iedereen kijkers, hebben we niet het voordeel van de personal trainers, stylisten en make-upartiesten die make-over shows inzetten om de deelnemers te helpen zich geweldig te voelen. "Het positieve effect voor mensen op de show" -als het überhaupt bestaat- "is misschien niet thuis voelbaar", zegt Swami.

Als je je goed voelt over je lichaam, ga je naar "Planet Earth" op Discovery Channel. Of zet de tv uit en maak een wandeling.

KOLOM: Vergroot je zelfcompassie

Aanbevolen: