Een wetenschappelijke blik op de gevaren van hoge hakken
Een wetenschappelijke blik op de gevaren van hoge hakken

Video: Een wetenschappelijke blik op de gevaren van hoge hakken

Video: Een wetenschappelijke blik op de gevaren van hoge hakken
Video: Als Dit Niet Was Gefilmd Zou Niemand Het Geloven 2023, November
Anonim

Als je hoge hakken draagt, wil je misschien voor deze gaan zitten. Werkelijk. Volgens nieuw onderzoek kunnen die stiletto's je niet alleen laten wankelen in de straat (of een ego-verbrijzelende lekkage nemen zoals menig model heeft gedaan), ze kunnen je beenspieren en pezen kapot maken en je blootstellen aan verwonding.

Gepubliceerd in Journal of Applied Physiology van vorige week, werden drie Australische wetenschappers nieuwsgierig naar de impact van hoge hakken na het kijken naar een vrouw die er duidelijk "ongemakkelijk" en "onstabiel" uitzag in de hare. En hoewel hiel-dragers al jaren klagen over voetpijn en vermoeidheid, was er weinig wetenschappelijk bewijs voor waarom.

QUIZ: Hoe gezond voel je je?

Om daar achter te komen, rekruteerden de onderzoekers negen vrouwen die minimaal twee uur lang minstens 40 uur per week hakken hadden gedragen, en 10 vrouwen die zelden of nooit hakken droegen.

Na het observeren van beide groepen lopen de onderzoeken uit dat degenen die regelmatig hakken droegen anders liepen dan zij die dat niet deden. De hieldragers bewogen zich met kortere, krachtiger passen en hun voeten waren voortdurend in een plantaire of puntige positie (denk aan Barbie-voeten) - zelfs nadat ze hun schoenen schopten om op blote voeten te lopen.

Ze merkten ook op dat hieldragers de neiging hadden om hun kuitspieren meer te gebruiken tijdens het lopen, terwijl degenen die zelden hielen droegen, meer van hun achillespees gebruikten.

VIDEO: Hoe je loopt

En dat is een groot probleem, volgens een van de onderzoekers, Dr. Neil Cronin, die nu een onderzoeker is aan de Universiteit van Jyvaskyla in Finland. Blijkbaar vereist het gebruik van de kuitspier versus de pezen meer energie om dezelfde afstand te overbruggen (stel je voor hoe nuttig die informatie zou kunnen zijn voor hardlopers).

"De efficiëntie van het spierpeesysteem is hoger wanneer de spier op een ongeveer constante lengte werkt", vertelt Cronin YouBeauty, "terwijl de pees fungeert als een soort van biologische veer, langer om energie op te slaan tijdens het eerste deel van de stapcyclus. en vervolgens terugdeinzen om het grootste deel van deze energie terug te brengen tijdens het laatste deel van de stapcyclus (vergelijkbaar met een elastische band). Dit patroon van spier-peesinteractie is efficiënt omdat zowel de spieren als de pezen goed zijn aangepast aan die specifieke rollen. Het lijkt erop dat bij vrouwen die lange hakken op hoge hakken hebben gedragen, dit efficiënte patroon verstoord is, wat betekent dat er meer energie nodig is om een bepaalde afstand te overbruggen."

Niet alleen hebben de hielen dragers een minder efficiënt gangbeeld, maar ze lopen ook een verhoogd risico op overbelasting van de kuitspier, die drie keer zo hoog is als we regelmatig onze geliefde pumps sporteren.

Ditzelfde risico blijft ook bestaan na het afdalen van onze hielen. Met andere woorden, van hakken naar sneakers schakelen als je na het werk de sportschool raakt, kan gevaarlijk zijn. Onze kuitspieren en pezen worden in een kortere, hielverslaafde toestand gebracht en door ze in platte schoenen te plaatsen, worden ze extra belast.

MEER: Tips om letsel aan de fitness te voorkomen

Dus wat is een stiletto / wig / pompminnend meisje om te doen?

Afgezien van het overschakelen naar kortere hakken of platte schoenen, adviseert Cronin dat we ze slechts één of twee keer per week dragen. En als onze voeten geplet zijn, bedoelen we, versierd met hakken, moeten we proberen ze zo veel mogelijk te verwijderen, bijvoorbeeld wanneer we aan onze tafel zitten.

Oh, en als je al jaren hakken draagt en nu bang bent voor blijvende schade aan je kuiten en voeten, zegt Cronin dat niet.

"We weten dat de spieren en pezen kunnen reageren op veranderingen in de manier waarop ze over een lange periode worden belast (wat gebeurt wanneer ze lange tijd hakken dragen). Zolang er geen permanente structurele schade is, kunnen de veranderingen door langdurig dragen van hielen omkeerbaar zijn."

Wanneer je echter twijfelt, neem je de aanwijzingen van Oprah: ze draagt haar hakken op het podium, trekt ze alleen aan tijdens het zitten en neemt ze vervolgens weer af om van het podium af te lopen. De kans is groot dat ze geen korte kuitspieren heeft!

MEER: Andere manieren om je voeten te verzorgen

Aanbevolen: