Krijg je brutofeitjes klaar voor de zomer
Krijg je brutofeitjes klaar voor de zomer

Video: Krijg je brutofeitjes klaar voor de zomer

Video: Krijg je brutofeitjes klaar voor de zomer
Video: Cao-video: bruto- en nettoloon 2023, September
Anonim

Na een winter die als een eeuwigheid heeft gevoeld, krijgen we antsy om in onze verstopte sokken en laarzen te ruilen voor wat luchtige sandalen met open teen. Het enige probleem is dat onze voeten niet precies klaar zijn voor hun grote debuut. Langdurige blaren van slecht passende flats, verwaarloosde teennagels en droge, gebarsten hielen zijn nog maar het begin van een waslijst met dingen die ervoor zorgen dat we ons voor altijd in onze sokken willen verstoppen.

We vroegen een podoloog en een derm hoe je voeten van grof naar prachtig kunt nemen, zodat ze klaar staan om naar buiten te komen en het daglicht te zien - zonder je enige schande te schaden. Hier vertellen ze ons hoe we enkele van onze lastigste en meest prikkende voetproblemen kunnen aanpakken.

Droge huid en gebarsten hielen

Ah, het veelbetekenende teken van een koude, droge winter. Quinton Yeldell, D.P.M., mede-oprichter van het in Brooklyn gevestigde natuurlijke voetverzorgingsbedrijf Southern Hospitality, zegt dat een rijke voetcrème de sleutel is voor het maken van gebarsten hielen. Breng twee tot drie keer per dag voetcrème aan (Southern Hospitality's wordt geleverd in acht geweldige geuren), bij voorkeur na een bad of een douche. "Warmte opent de poriën van je huid en maakt de beste penetratie van je voetcrème mogelijk", zegt dr. Yeldell. "Droge, gebarsten hielen zien er niet alleen lelijk uit, maar ze kunnen ook pijnlijk zijn", legt dermatoloog Doris Day uit, MD Hydraterende behandeling op zwaar werk, Dr. Day beveelt haar eigen nachtelijke routine aan: breng een rijke huidherstellende crème aan, zoals voeten na het douchen, en schuif dan in schone katoenen sokken. "Als je wakker wordt, zullen je voeten zacht en zacht zijn."

Als gebarsten hielen ooit open wonden worden, behandel dan de open wonden en breng geen voetcrème aan.

Eelt

Aangezien een callus slechts een opeenhoping is van dode huidcellen die zijn gevormd door constant wrijven en wrijven, is scrubben regelmatig de sleutel om ze te vermengen. Probeer nooit eelt te verwijderen wanneer de huid droog is, zegt Yelldell, omdat dit kan leiden tot schaafwonden en schade. Begin voeten nat te maken met een weekje. "Voetbadjes kunnen gunstig zijn voor het verlichten van stress, het verminderen van pijnen en het verzachten van de huid," zegt Day. Week voeten in warm water en voeg een theelepel Epsom-zout toe voor betere resultaten. Na het weken (of tijdens / na een douche) een voet scrub masseren op het eeltige gebied om de dode huid voorzichtig af te wrijven. Voor hardnekkiger eelt, probeer om de dag een voetbestand of een puimsteenborstel te gebruiken. Hoewel het verleidelijk kan zijn om een schaar of nagelknipper te nemen naar de dode huid, adviseert Yeldell daar expliciet tegen: "Gebruik NOOIT scherpe voorwerpen of messen om eelt te verwijderen."

Geur

We kennen allemaal die mensen met voortdurend stinkende voeten - misschien ben je er een. Yeldell legt uit dat deze stank een direct gevolg is van bacteriën die zich vormen wanneer voeten zweten. Zorg ervoor dat je altijd de voeten wast en volledig droogt, zodat bacteriën minder snel groeien. Als je ze regelmatig scrubt, help je ook de stankfactor naar beneden halen.

Om vocht te absorberen, poedert u met poeder, focust u extra op de zolen en tussen de tenen, waar bacteriën de neiging hebben om op de loer te liggen. Doorwekende voeten is ook nuttig. "Door je voeten in een bak warm water en Epsom-zout te weken, krijg je het zweet en de overtollige toxines die je voeten tijdens je drukke dag verzamelen." Draag ook niet dezelfde sokken en schoenen voor opeenvolgende dagen als je het kunt helpen. Yeldell adviseert om ze 24 uur na het dragen uit te laten luchten en, indien mogelijk, om de 2-3 maanden uw inlegzolen te vervangen, afhankelijk van het activiteitsniveau - het zijn broedplaatsen voor bacteriën.

blaren

De meest voor de hand liggende manier om blaren te voorkomen, is door schoenen te dragen die passen. Maar de combinatie van zweetvoeten en wrijving, hetzij door fysieke activiteit of door het breken van dat nieuwe paar schoenen dat een beetje meer in de mode is dan functioneel, zal je af en toe een nieuwe blaar geven. Als het niet teveel ongemak veroorzaakt, laat het met rust en het zal zichzelf genezen. Maar in gebieden die u irriteren, zoals de voetzolen of tussen de tenen, kan het nodig zijn de blaar door te prikken om druk en pijn te verlichten. Nooit met kracht inklemmen, een naald gebruiken die gesteriliseerd is met ontsmettingsalcohol of een vlam. "Steek vervolgens de naald voorzichtig in de zijkant van de blister om de vloeistof in de blister te laten ontsnappen. Eenmaal uitgelekt, maak het gebied schoon, droog het en breng een actueel antibioticum aan met een verband."

Ingegroeide teennagels

Als u voortdurend schoenen draagt die te strak zitten, kan dit druk veroorzaken rond de tenen en leiden tot ingegroeide nagels. En niet alleen zijn ze lelijk, maar ze kunnen ook behoorlijk pijnlijk worden. Als je de neiging hebt om in te grijpen, zoek dan naar schoenen die breder zijn rond het teengedeelte. "Er moet altijd een ruimte zijn in de breedte vanaf het einde van je teen tot aan het einde van je schoen (erg belangrijk voor sporters, hardlopers en draagschoenen)." Je nagels recht snijden in plaats van ze afronden hoeken, zullen ze helpen om naar buiten toe te groeien in plaats van in je huid. Als je nagels ingegroeid zijn en je hebt pijn of zwelling, kan het een infectie zijn, zegt Yeldell. Probeer het niet zelf te repareren; ga naar een podotherapeut om het te laten repareren.

Opmerking: Diabetici en personen met een geschiedenis van zenuwbeschadiging mogen nooit proberen hun eelt of blaren te verwijderen of zelf teennagels te maken, en moeten in plaats daarvan een behandeling bij een podotherapeut ondergaan.

Aanbevolen: