Wanneer werd een witte bruidsjurk een symbool van de maagdelijkheid?
Wanneer werd een witte bruidsjurk een symbool van de maagdelijkheid?

Video: Wanneer werd een witte bruidsjurk een symbool van de maagdelijkheid?

Video: Wanneer werd een witte bruidsjurk een symbool van de maagdelijkheid?
Video: Waarom is een trouwjurk wit? 2023, November
Anonim

Te midden van de spervuur van Kimye bruiloft details van mei 2014 te verschijnen, leek een sociale media in vuur en vlam te zetten meer dan enige andere: Kim Kardashian's witte bruidsjurk, op maat ontworpen voor haar door Givenchy's Riccardo Tisci (bruidegom Kanye West bood ook input, volgens rapporten ). De kans bestaat dat je iemand kent of dat jij die persoon bent die op Facebook of Twitter is gekomen om een schok of consternatie te uiten: Ze draagt wit ?!

Ja, en het wordt tijd dat we verder gaan dan de zelfingenomen woede. Door de jaren heen is de witte bruidsjurk misschien wel het meest herkende symbool van de zuiverheid van een bruid geworden, en toch is dat idee ver verwijderd van zijn ware oorsprong. Toen koningin Victoria in 1840 met prins Albert trouwde, koos ze ervoor om een wit satijnen bruidsjurk te dragen die rijkelijk was afgezet met wit kant; beide stoffen werden met de hand gemaakt in Engeland en werden gekozen door de 20-jarige koningin om zowel haar liefde voor Engels kant en de uitmuntendheid van haar land in het vak te benadrukken.

De kleur vertegenwoordigde ook rijkdom en luxe: in meer pragmatische tijden voorafgaand aan het huwelijk van Victoria, werd wit als onpraktisch beschouwd, en ongeacht hoe groot of klein het gezin ook financiert, een bruid droeg typisch de mooiste jurk in haar garderobe, ook vaak bekend als haar " Zondag beste, "of de jurk die ze droeg naar de kerk. Als een bruid het geluk had een jurk te laten maken voor haar bruiloft, koos ze niet voor wit, maar eerder voor een kleur die gemakkelijk te dragen was voor andere belangrijke gelegenheden daarna.

Image
Image

Victoria's hoog gepubliceerde huwelijk veranderde echter dat denken. Het werd chic om wit te dragen, terwijl gezinnen ook genoten van de daarmee gepaard gaande trots die kwam met het aanbieden (of schijnbaar veroorloven) van een witte jurk voor de bruid. Natuurlijk is het idee van wit als een symboliek voor rijkdom ook exclusief voor westerse culturen; Eeuwenlang hebben oosterse culturen - China, Japan en India, om er maar een paar te noemen - rood gedragen, een kleur die zowel rijkdom als geluk symboliseert. Als u op zoek bent naar verdere theorieën om de mythologie van de maatschappij op witte bruidsjurken te weerleggen, overweeg dan dat in Japan wit, in plaats van zwart, de kleur is die de dood symboliseert: in traditionele gezinnen kan een bruid nog steeds een witte kimono dragen, die op een gegeven moment tijdens de ceremonie zal ze verwijderen om een rode kimono onderaan te onthullen, met het idee dat ze haar vorige leven met haar familie heeft afgeworpen om zich bij het gezin van haar man aan te sluiten bij een nieuw leven.

Met de Kardashian-West-bruiloft die het zomerse huwelijksseizoen aftrapt (volgens de knoop vindt ongeveer 35 procent van de huwelijken plaats tussen juni en augustus), is het de perfecte tijd om te vragen: denkt de bruid vandaag over een witte jurk, grotendeels als een symbool van zuiverheid? "Ik denk niet dat bruiden die relatie meer overdenken", zegt ontwerper Reem Acra.

"Het idee om wit te dragen is meer dan wat dan ook echt gebaseerd op traditie. Vanaf daar kijkt de bruid naar verschillende manieren om haar jurk en haar eigen huwelijksstijl uniek te maken. "Inderdaad, een vluchtige blik op enkele van de meest opvallende bruidsjurken van de 20th eeuw onthult elk om representatief te zijn voor zowel zijn tijdperk als de persoonlijke stijl van de bruid. Toen Grace Kelly in 1956 met Prins Rainier van Monaco trouwde, vervaardigde MG-kostuumontwerper Helen Rose een peau de soie en kanten jurk die de verfijning van Kelly moeiteloos combineerde met haar nieuwe status als een bonafide prinses; 15 jaar later was Biias Pérez-Mora Macias de ultieme stijlvolle bruid toen ze koos voor een wit Le Smoking-jack en bijpassende lange rok van Yves Saint Laurent voor haar bruiloft in 1971 met Mick Jagger. En toen Carolyn Bessette een minimalistische voorgeknipte jurk koos, ontworpen door goede vriend Narciso Rodriguez, voor haar bruiloft uit 1996 met John F. Kennedy Jr., creëerde zijn chique eenvoud een nieuw tijdperk van bruidsjurken beïnvloed door prêt-à-porter trends.

Dus wanneer werd de witte bruidsjurk synoniem met zuiverheid? Hoewel er geen moment zo duidelijk is als de mode-impact van Victoria's jurk, is het voldoende om te zeggen dat door de jaren heen de invloed van haar jurk was vergeten en in plaats daarvan verstrikt raakte met religieuze symboliek: in de katholieke kerk, bijvoorbeeld, is wit lang geïdentificeerd met ideeën over puurheid, deugd en maagdelijkheid.

Denk aan de witte gewaden gedragen door priesters met Kerstmis en Pasen, of de witte lelies geassocieerd met Pasen en de Maagd Maria. De religieuze symboliek van de kleur werd uiteindelijk niet alleen toegepast op de trouwjurk, maar ook doop- en communiejurken, andere belangrijke gebeurtenissen in het kerkelijk leven die nauw verbonden zijn met zuiverheid en onschuld.

Image
Image

Naarmate de maatschappelijke attitudes evolueerden en zich ontspanden, is de manier van denken over de puur witte trouwjurk ook zo. Acra verwijst naar het brede spectrum van witte en ivoorachtige tinten, van ongerepte-als-sneeuw tot diepe ecru, evenals accenten van andere kleuren, als een van de ranglijsten tussen een groeiende lijst met opties voor een bruid die aan boord van haar perfecte jachtenjacht gaat. "De bruid van vandaag is erg onderlegd en kent zichzelf; Vroeger speelde het gezin, de moeder of de grootmoeder een grote rol in de keuze, maar de bruid van vandaag vertrouwt op haar eigen gevoel voor stijl, "zegt Acra. "Ze is erg afgestemd op de beste tint wit of ivoor die bij haar huidskleur past, of misschien wil ze een vleugje kleur, zoals blozen, roze of blauw.Het gaat vooral om het uitdrukken van haar eigen persoonlijkheid. "Acra merkt op dat ze soms de voorkeur geeft aan een roze kleur om een bruidsjurk te omlijnen," wat de jurk een frisse, lichte en luchtige uitstraling geeft."

Uiteindelijk, ongeacht hoe je de betekenis van een witte bruidsjurk definieert, bedenk dan dat de bruid die door het gangpad glijdt haar eigen theorie heeft geformuleerd, een die gebaseerd zou kunnen zijn op familie-erfgoed, religieuze achtergrond, persoonlijke smaak, haar verlangen om te zijn het centrum van aandacht, een demonstratie van rijkdom, of een combinatie van het bovenstaande. Maar bijna 175 jaar later, zijn bruidsontwerpers Queen Victoria dank verschuldigd? Acra lacht. "Zelfs als het niet wit was, denk ik dat we een andere manier hadden gevonden om bruiden te laten weten dat we er voor hen zijn, voor alles wat ze nodig hebben."

Aanbevolen: