Op het haar van het lichaam en veranderen wat het betekent om vrouwelijk te zijn
Op het haar van het lichaam en veranderen wat het betekent om vrouwelijk te zijn

Video: Op het haar van het lichaam en veranderen wat het betekent om vrouwelijk te zijn

Video: Op het haar van het lichaam en veranderen wat het betekent om vrouwelijk te zijn
Video: Dit Meisje Is Al Een Eeuw Overleden. Als Je Ziet Wat Ze Doet Zul Je Schrikken! 2023, November
Anonim

Soms kan ik het gewoon helpen, maar pronken. Ik trek een mooie, mouwloze jurk aan, misschien een in roze tinten of verfraaid met een vleugje kant. Mijn voeten zullen een paar strappy sandalen hebben of een hoge wig. Ik zal ervoor zorgen dat mijn haar perfect is bedekt en controleer nogmaals of mijn manicure en pedicure vrij zijn van chips. Ik ben niet echt een voor make-up, maar tussen mijn door Audrey Hepburn geïnspireerde zonnebrillen en een beetje getinte glans, weet ik dat ik er woest uitzie. Alles over mij schreeuwt ultra femme.

Nou ja, alles wat er is, behalve mijn oksels, waar in plaats van gladde, schoon geschoren huid, zacht, donzig haar woont. Mijn relatie met lichaamshaar is op zijn minst gecompliceerd.

"Maar waarom kan ik mijn benen niet scheren?" Het moet de tiende keer zijn geweest dat ik die week had gevraagd. De antwoorden van mijn moeder waren hetzelfde gebleven. "Je bent te jong. Het haar zal donkerder en dikker worden. Je wilt het niet allemaal te maken krijgen. En waarom de haast? Het is gewoon haar."

Natuurlijk was het 'gewoon haar', maar ik wist dat ze de hare had verwijderd. Ik richtte mijn blik op het roze Lady Schick-scheermes van mijn moeder elke keer dat ik onder de douche stapte. Het is duidelijk dat ontharen van belang is. Ik was 11 jaar oud en klaar voor deze volgende stap naar het vrouwzijn, althans dat dacht ik. Ik was al aan het schommelen van een trainingsbeha - jeukende, strakke, witte katoen die mijn nauwelijks uitpuilende borsten bedekte - dus waarom kon ik niet iets doen aan het haar op mijn benen? Ondanks dat er zo weinig van het dunne, blonde haar was, had ik het in mijn gedachten gecementeerd dat het bedoeld was om weg te gaan. Maar mijn moeder wilde niet toegeven. Een paar dagen voordat ik naar het kamp ging, speelde ik mijn laatste kaart, mijn laatste wanhopige poging om eindelijk haarvrije benen te hebben. 'Als je me dat nu niet laat doen, doe ik het gewoon in het kamp, en dan doe ik het waarschijnlijk verkeerd of doe ik mezelf pijn. Laat me dit alsjeblieft doen. 'Mijn moeder, een ergernis die over haar hele gezicht was geschreven, viel uiteindelijk ten onder. En zo eindigden mijn benen uiteindelijk zonder haar, met een beetje opgeheven, rood getinte huid van waaruit mijn onervaren hand iets te dichtbij groef met mijn eigen roze Lady Schick-scheermes.

Ik weet nog steeds niet precies hoe ik wist dat ik 'verondersteld' was mijn benen te scheren rond de tijd dat de puberteit toesloeg, maar het leek me gewoon het juiste om te doen. Alle tieners en vrouwen die ik op tv zag, in films en tijdschriften waren haarvrij, net als de vrouwen in mijn dagelijks leven. Mijn moeder duwde het zeker niet, maar mijn vrienden deden het en ik volgde het voorbeeld. En toen, zodra mijn haar van de armkuip binnenkwam, dat ook moest gaan - als onderdeel van een meisje zijn, toch? Ik realiseerde me al snel dat ik het haatte. Regelmatig scheren was pijnlijk, nam meer tijd in beslag dan ik bereid was er voor opzij te zetten, en ik merkte dat ik het eigenlijk niet erg vond hoe mijn benen eruit zagen met haar - hoewel ik het niet kon staan de tussenliggende stekelige fase. Toch bleef ik me scheren gedurende de middelbare school en middelbare school, gewoon … omdat. Omdat het was wat iedereen deed en van mij werd verwacht. Dus, scheren dat deed ik.

Toen ging ik naar de universiteit en ontdekte dat dat niet echt zo hoefde te zijn. Ik zag alle verschillende soorten vrouwen - niet alleen het stereotype van de hippie-granola - trots pronken met hun lichaamshaar. Misschien kon ik ook mijn lichaamshaar laten groeien en de wereld stopte niet met draaien, en jongens praatten nog steeds tegen me. Ik begon te experimenteren en liet mijn been en okselhaar groeien in de winter, terwijl niemand het toch echt zou zien. Ik kreeg al snel meer zelfvertrouwen en zou een t-shirt of rok dragen en zien wat er zou gebeuren. Meestal niets. Af en toe kreeg ik blikken, en zeer zelden een paar opmerkingen. Maar terwijl ik mezelf toestond mijn eigen comfortniveau te testen, ontdekte ik iets interessants. Mijn okselhaar groeide in zacht en licht en ik merkte dat ik dat deel van mijn lichaam eigenlijk zo leuk meer vond met haar dan zonder. Ik was vrijblijvend over mijn benen, zo nu en dan prefereer ik een slanke, gladde beenlook en andere keren laat ik het haar groeien. En toen ontdekte ik dat als het ging om andere aspecten van lichaamshaar - namelijk "daar beneden" - ik de voorkeur gaf aan een veel meer verzorgd uiterlijk. Ik begon mijn putwolken te schommelen, af en toe een beenhaar en een netjes getrimde bikinilijn met overgave.

Mijn eigen voorkeuren als het gaat om lichaamshaar zijn nu overal, ondanks mijn koppige begin. Het voelt soms als een vreemde mix van persoonlijke voorkeur en sociale sway. Want ondanks hoe comfortabel ik ben met mijn eigen diverse lichaamshaarkeuzen, weet ik ook dat ik buiten de norm sta. Sterker nog, ik ben me er terdege van bewust wat het grote publiek denkt als het gaat om vrouwen en lichaamshaar, als de overdreven lens op beroemdheid een indicatie is. Julia Roberts zien met putten van haar eigen tijdje op de rode loper van de Oscars in 1999 was revolutionair voor mijn tiener zelf, en heeft zeker geholpen bodyhaar voor mij te normaliseren. Wat niet hielp was de verhitte reactie daarop in de media. Er werd naar verwezen als walgelijk en zonderling. En het was niet alleen Julia. Madonna, Mo'Nique, Beyonce, Drew Barrymore en Britney Spears zijn allemaal door de modder gesleurd om wat lichaamshaar te dragen.Hoe durven deze vrouwen hun huizen te verlaten zonder vast te houden aan elke standaard van westerse schoonheidsidealen (wat moet worden opgemerkt, omvatte vrouwenhaar voor vrouwen totdat de mode veranderde in de jaren 1920). We hebben zulke vaste, voorgeschreven ideeën over wat het betekent om te zijn vrouwelijk en mooi, dat iedereen die ervan afdwaalt onmiddellijk als controversieel of raar wordt gebrandmerkt. Dus, in een wereld die lichaamshaar op vrouwen behandelt als schandelijk, grof of een fout - zelfs bij de meest verbluffende vrouwen - voelt het alsof mijn eigen lichaam inderdaad een radicale daad is. Er is een gevoel van subversief plezier wanneer iemand een dubbele take van mijn benen of pits neemt - en heeft geen idee dat ik ergens anders geschoren ben. Ik zal mijn femme-kleding blijven dragen en toestaan dat deze subversieve haren er doorheen prikken, en doe mijn kleine aandeel in het veranderen van het idee van wat het betekent om vrouwelijk te zijn.

Gerelateerde artikelen:

Vraag een wetenschapper: groeit het haar normaal terug nadat ik het heb geschoren of geplukt?

At-Home Hair Removal: de voor- en nadelen van Fuzz Busters

Aanbevolen: