Moet er een Diet Soda-belasting zijn?
Moet er een Diet Soda-belasting zijn?

Video: Moet er een Diet Soda-belasting zijn?

Video: Moet er een Diet Soda-belasting zijn?
Video: Ask Dr. Nandi: Is diet soda bad for you? Know the health risks 2023, Oktober
Anonim
Thinkstock

Suikerhoudende dranken worden vaak genoemd als grote boosdoeners bij de obesitas-epidemie. Veel recente studies hebben aangetoond dat onze consumptie van suikerhoudende dranken mogelijk verband houdt met een toenemende nationale mis, en dat verschillende belastingen op deze dranken worden overwogen in het hele land.

Maar is een frisdrankbelasting totaal nutteloos in de strijd tegen obesitas? En zou er eigenlijk een moeten zijn? dieet frisdrankbelasting?

Een nieuw onderzoek van de Northwestern University, waarin werd geconcludeerd dat mensen met obesitas de neiging hebben om meer te drinken dan light frisdrank, geeft aan dat het belasten van reguliere frisdrank en andere gezoete dranken een inefficiënte manier is om obesitas te bestrijden. De voorgestelde belastingen sluiten kunstmatig gezoete light-frisdranken uit.

Onderzoeker Ketan Patel, die aan de Northwestern-studie werkte, zegt: "Mijn onderzoek suggereert dat een frisdranktaks niet effectief zou zijn in het verminderen van gewicht voor mensen die al zwaarlijvig zijn, omdat zwaarlijvige mensen een sterke voorkeur hebben voor light frisdrank."

Oh, de ironie: nieuwe onderzoeken tonen aan dat light frisdrank mensen kan veroorzaken krijgen gewicht in plaats van het te verliezen.

Hoe kan het consumeren van iets met een laag calorisch aantal zoals light frisdrank je vet maken?

Volgens de San Antonio Longitudinal Study of Aging (SALSA), een 10-jarig onderzoek met 474 deelnemers, hadden diëetdrankdrinkers een 70 procent hogere toename van de tailleomtrek dan niet-gebruikers. Degenen die twee of meer light frisdrank per dag consumeerden, eindigden met hogere taille-tenen vijf keer groter dan die van niet-diëet-frisdrankdrinkers.

Holy Coke Zero!

"Opkomend onderzoek suggereert dat degenen die regelmatig light frisdrank consumeren, meer risico lopen op gewichtstoename en vervolgens zwaarlijvig of zwaarlijvig worden in vergelijking met degenen die het niet drinken," zegt Elisa Zied, MS, RD, CDN, geregistreerde diëtist en auteur van "Nutrition At your Fingertips."

Zoals de SALSA-onderzoekers van het Health Science Center van de Universiteit van Texas in San Antonio in hun samenvatting schreven: "Dieetzout … kan calorieënvrij zijn, maar geen gevolgen hebben."

BESPREKEN: Zal het nieuwe light frisdrankonderzoek u doen stoppen met drinken?

De resultaten van de SALSA-studie, die vorige week op een bijeenkomst van de American Diabetes Association in San Diego werd aangekondigd, zijn nog niet gepubliceerd of door collega's beoordeeld en er zijn verschillende theorieën over de oorzaak ervan. Een daarvan is dat nep-suikerhoudende drankjes extra slecht voor je kunnen zijn, want als je iets zoets proeft, gaat je metabolisme omhoog om calorieën te verbranden, maar als die zoetheid wordt geleverd met nul calorieën (zoals met light frisdrank), is het instinct van het metabolisme om te versnellen breekt af en na verloop van tijd kom je aan. Deze hypothese is ondersteund door onderzoeken met sacharine en ratten.

DE STUDIE, UITGELEGD: Fake Sugars veroorzaken gewichtstoename

Een andere theorie is dat zware mensen gewoon meer diëtische dranken kunnen consumeren en denken dat ze niet zoveel calorieën binnenkrijgen als ze werkelijk zijn. Richard Mattes, een voedingswetenschapper aan de Purdue University, heeft het effect van kunstmatige zoetstoffen op eetlust en voedselinname bestudeerd, en hij gelooft dat lightdrinkdrinkers redeneren dat ze meer calorieën kunnen eten omdat ze de caloriearme drank kiezen. Noem dit het fenomeen 'grote beboterde popcorn en een light frisdrankje'.

Een belasting op suiker met een hoog suikergehalte kan ertoe leiden dat meer consumenten naar ongecontroleerde, kunstmatig gezoete dranken gaan, dus het is vooral belangrijk om de mogelijk ongezonde effecten van deze dieetdranken te onderzoeken met onderzoeken zoals de SALSA.

MEER: Zoetstoffen Gids

Wil je het korte antwoord? De volgende keer dat u uw drankopties overweegt, behandelt u de suikerhoudende dranken als een zeldzame traktatie en laat u niet verleiden door de nul-calorie-status van kunstmatig gesuikerde keuzes. Grijp een seltzer als je koolzuur nodig hebt. Met andere woorden, en u hebt het al eerder gehoord: drink meer water.

Aanbevolen: