Elektronische sigaretten: Houd uw adem niet vast
Elektronische sigaretten: Houd uw adem niet vast

Video: Elektronische sigaretten: Houd uw adem niet vast

Video: Elektronische sigaretten: Houd uw adem niet vast
Video: 'Vape ONTPLOFT in mijn KEEL' | De waarheid over wegwerpvapes 2023, Oktober
Anonim

Het spreekt voor zich dat we weten dat roken een slecht idee is. Maar we zullen het toch nog een keer zeggen. Roken van sigaretten beschadigt uw bloedvaten, verhoogt uw risico op hart- en vaatziekten (beroerte en hartaanval), het maakt u vatbaarder voor vele andere invaliderende aandoeningen zoals bronchitis, emfyseem, mond- en longkanker, en dementie, om nog te zwijgen van erectiestoornissen, verminderd orgasmeplezier en rimpels. En het maakt uw RealAge acht jaar ouder, door de schade die het veroorzaakt aan uw energieniveau en de ravage die het op uw huid veroorzaakt; dat geeft je een gevoel en ziet er ouder uit dan je bent. We denken dat dit een vrij solide argument is tegen het ooit beginnen met deze vervelende en verslavende gewoonte.

Naarmate meer en meer mensen in dit land de boodschap krijgen om nooit te beginnen of te stoppen met roken, is er een nieuwe kracht op de markt gekomen: elektronische sigaretten of e-sigaretten. E-cigs zien eruit als gewone sigaretten, maar het zijn eigenlijk batterijgevoede cartridges die een vloeistof verwarmen die nicotine bevat. De hitte verandert de vloeistof in damp, die de gebruiker inhaleert in plaats van rook. Dat is waarom ze het "vaping" noemen en niet "roken". Als dat klinkt als B.S., is het omdat het is - het is slechte wetenschap.

De fabrikanten beweren dat vapen veel veiliger is dan roken, omdat e-sigaretten geen teer bevatten of rook of as produceren. En omdat je alleen maar damp en niet rook uitademt, kun je wegkomen met het gebruik van e-sigaretten op plaatsen waar roken verboden is. (Alle rokers, tabak en e-cigs zijn verboden op Mike's Cleveland Clinic-campussen.) Maar als dit alles ervoor zorgt dat vapen schoner en meer geaccepteerd wordt, laten we dan de wetenschap onderzoeken - dat wil zeggen, zijn e-sigaretten echt veiliger dan tabakssigaretten?

MEER: Hoe te stoppen (een verhaal dat elke roker of vriend van een roker moet lezen)

Het antwoord is: Ja … en we weten het niet. Zij zijn veiliger, maar dat betekent niet dat ze dat zijn veilig. We weten gewoon niet of ze als veilig moeten worden beschouwd voor iedereen, maar waarschijnlijk niet, en zeker niet voor de manier waarop ze worden verkocht. Ze bevatten nog steeds verslavende nicotine en potentiële carcinogenen (dat wil zeggen kankerverwekkende stoffen) en ze belemmeren de longfunctie. En de snelstgroeiende groep gebruikers is tieners. Laat je denken dat ze gewoon e-cigs verkopen aan verslaafde tieners, zodat ze zullen overstappen naar volwaardige cigs. Misschien zijn daarom e-sigarettenbedrijven gekocht door Big Tobacco. Voorstanders van e-cigs zeggen dat ze het kwaad van roken verminderen door als vervanger op te treden. Nogmaals, dat lijkt op B.S. (slechte wetenschap) voor ons.

De populariteit van het elektronische alternatief is in de afgelopen paar jaar toegenomen, maar er is vrijwel geen onderzoek gedaan naar de gevolgen voor de gezondheid. Inderdaad, slechts een klein aantal onderzoeken is afgerond en geen daarvan heeft voldoende steekproefgroottes of langetermijnresultaten opgeleverd om de veiligheid aan te tonen. En het is nog steeds het Wilde Westen van e-cigs, dus er is geen vaste standaard voor inhoud en ingrediënten. Sterker nog, zelfs de Federal Drug Administration stelt dat consumenten "niet weten of e-sigaretten veilig zijn … hoeveel nicotine of andere potentieel schadelijke chemicaliën worden ingeademd tijdens gebruik," of dat ze kinderen en adolescenten zullen verleiden om te roken of te roken. Ze veroorzaken waarschijnlijk ook dezelfde huidveroudering en rimpels in primaire en tweedehands rokers als sigaretten, maar nogmaals, er is geen onderzoek om definitief te zeggen.

Totdat er wetenschap is die e-sigaretten duidelijk laat zien om op de lange termijn veilig te zijn, kun je het beste aannemen dat dat niet zo is. Tot die tijd, laat je niet in de war brengen door de B.S. - en waarschuw je kinderen over die B.S. ook.

QUIZ: Hoe gezond ogend is je huid?

Aanbevolen: